Saturday 9 May 2020

Homemade Fish Ball using Mackeral Fish, i end up cooking Mee Calong, famous noodle in Kuantan...wow delicious indeed...its a different version of noodle soup



Mee Calong Kuantan...shared by En Mior

Bahan2: Fish Ball dan Mee Kuning

Kuah:
Lada Hitam
Bwg merah-hiris nipis
Bwg Putih-hiris nipis
Kulit Kayu manis
Pelaga
Bunga Lawang
Cengkih
minyak utk tumis
kiub ikan bilis-seketul
Garam
Gula
Tauhu Putih
Tauhu timbul
Daun bawang-potong halus
Telur(optional)

1.    Rebus air dgn lada hitam
2.    Tumis bwg merah, putih, lima sekawan. Dah layu , masukkan semua bahan tumis dan minyak
        ke dalam air rebusan no. 1
3.     Dalam periuk yg berasingan, rebus juga tulang2 ikan
4.     Tapis air tulang ikan
5.    Campurkan air rebusan ikan ke dalam air rebusan no 1.
6.    Masukkan kiub ikan bilis..
7.    Tambahla garam dan gula
8.    Masukkan tauhu putih dan tauhu timbul...
9.    Boleh tambah telur ketika kuah dah mendidih....nak tambah tulang2 ayam or kaki ayam pon boleh
10.   Kuah ini rebus lagi lama lagi sedap
11.    Celur mee kuning...
12.    Tabur daun bwg semasa nak makan...

Air Lada:
Cili padi merah
Sos tomato
Sos cili
Garam
Gula
1.    Blend semua bahan2 air lada di atad
2.    Masak sampai mendidih...angkat


No comments:

Post a Comment

Almond nib and Cheese Pretzels